De geschiedenis

Volg de ontwikkelingen op ons eiland, ons zelf en natuurlijk onze beestenboel.

Volg hier hoe de media over ons berichten. Kranten, tijdschriften en TV

Tot nu toe betalen we alles uit eigen zak voor het welzijn van onze opvangdieren. Maar een bedrage is altijd welkom.

Wij zijn druk bezig met het onderzoeken of een ANBI stichting voor onze projecten haalbaar is. 

De geschiedenis van het eilandje.

Hoorde het bij Broeksterwâld of Rinsumageest?

Ons eilandje werd al begin vorige eeuw bewoond en heeft een flinke geschiedenis. Op het door water omsloten lapje grond woonden de overgrootouders van Janke Griet Elzinga uit De Falom. Het verhaal doet dat bij de familie v.d.Werf die toen op het eilandje woonde ooit een meisje werd “gedropt”. De vader kon het niet meer verzorgen.

LytseJanke

LytseJanke

Hoe het verder met het meisje Lytse Janke is vergaan is onbekend. Hierover is in Augustus een theatervoorstelling op het eiland geweest en tijdens meerdere voorstellingen zijn er over de 100 toeschouwers op het eiland geweest. De laatste voorstelling zelfs 58!

Teaterfoarstelling ‘Lytse Janke’ spilet him ôf op in histoarysk plakje mei in ferhaal fan doe, mar ek fan no. Lytse Janke is op syk nei har plakje, in fertroud plakje. Op syk nei leafde en omtinken. Mar wat fine de oaren der fan? Nimt se miskien in plak fan in oar yn? Wat is no MYN plak?

Lyste Janke

 

De eigenaren van de laatste 50 jaar hebben grote moeite gehad om het eilandje te bereiken omdat de betreffende boeren geen toestemming gaven om via hun weiland de woning te bereiken. En in die laatste 50 jaar was er geen vaste bewoning meer: het had min of meer een recreatieve functie en was uiteindelijk een vluchtplaats voor mensen die even uit beeld wilden blijven. De meest markante eigenaar was ene Jan van Dam die er zijn eigen staat stichtte, compleet met vlag en een eigen postzegel. Het was een kleinkunstenaar die hier mensen ontving als vorm van dagbesteding. Ook dit werd geen succes, maar hij haalde wél de media door zijn levensstijl. Zie hier: De vrijstaat. Van dit eilandje met het woninkje zijn maar weinig oude foto’s bekend, wel uit latere periodes. Het is jaren bewoond geweest, maar nadat het huisje was afgebrand stond het eiland leeg totdat wij er op kwamen wonen .

Oude huisje op arkvanyvenes

Het huisje wat er vroeger op stond.

Tijdens het verwijderen van de resten had de toenmalige eigenaar van de grond een vooruitziende blik, besloot het puin te ruimen, een septic tank en stelcon-platen voor een huisje op het eiland te plaatsen. Ideaal om op een later tijdstip alsnog een woonruimte te creëren. Wij zagen hier direct mogelijkheden om onze yurt te plaatsen of om een ander huisje te bouwen.

Plaatsing tiny house arkvanyvenes

Hijsen van het huisje op ons eiland.

13 oktober 2023 is dan het moment dat het huisje geplaatst wordt. Op vrijdag de 13e met windkracht 6. Spannend hoor! Toen de transportwagen aan kwam rijden met ons tiny house kon hij de bocht naar de vier meter brede toerit na veel heen er weer rijden nog maar net halen. Op het moment dat het tiny house de lucht in ging waaide het behoorlijk hard. Gelukkig waren de kraanmensen ervaren en landde het huisje veilig op onze “ark”. Op ons Youtubekanaal staat een mooie film hierover gemaakt door de vader van Yvonne. Nu wonen we samen met onze dieren in ons huisje terwijl we het verder afbouwen. We hebben het bootvormige eiland omgedoopt tot de “Ark van Yv en Es”.

Het pontje naar de arkvanyvenes

Het eiland is alleen bereikbaar met een pontje. In de toekomst willen we kijken of het mogelijk is een brug te bouwen.