De geschiedenis

Volg de ontwikkelingen op ons eiland, ons zelf en natuurlijk onze beestenboel.

Volg hier hoe de media over ons berichten. Kranten, tijdschriften en TV

Tot nu toe betalen we alles uit eigen zak voor het welzijn van onze opvangdieren. Maar een bedrage is altijd welkom.

Wij zijn druk bezig met het onderzoeken of een ANBI stichting voor onze projecten haalbaar is. 

De geschiedenis van het eilandje.

Hoorde het bij Broeksterwâld of Rinsumageest? De eigenaren van de laatste 50 jaar hebben grote moeite gehad om het eilandje te bereiken omdat de betreffende boeren geen toestemming gaven om via hun weiland de woning te bereiken. En in die laatste 50 jaar was er geen vaste bewoning meer: het had min of meer een recreatieve functie en was uiteindelijk een vluchtplaats voor mensen die even uit beeld wilden blijven. De meest markante eigenaar was ene Jan van Dam die er zijn eigen staat stichtte, compleet met vlag en een eigen postzegel. Het was een kleinkunstenaar die hier mensen ontving als vorm van dagbesteding. Ook dit werd geen succes.maar hij haalde wél de media door zijn levensstijl. Op Omroep Friesland verscheen ooit een mooie documentaire. Van dit eilandje met het woninkje zijn maar weinig oude foto’s bekend, wel uit latere periodes. Het is jaren bewoond geweest maar stond nadat het huisje dat erop stond was afgebrand al enige tijd leeg .

Oude huisje op arkvanyvenes

Het huisje wat er vroeger op stond.

Tijdens het verwijderen van de resten had de eigenaar van de grond een vooruitziende blik, besloot  het puin te ruimen en een septic tank en stelcon-platen voor een huisje op het eiland te plaatsen. Ideaal om op een later tijdstip alsnog een woonruimte te creëren. Wij  zagen hier direct mogelijkheden om onze yurt te plaatsen of om een ander huisje te bouwen.

Plaatsing tiny house arkvanyvenes

Hijsen van het huisje op ons eiland.

13 oktober 2023 is dan het moment dat het huisje geplaatst wordt. ,Ons huisje werd geplaatst op vrijdag de 13e met windkracht 6. Spannend hoor! Toen de transportwagen aan kwam rijden met ons tiny house kon hij de bocht naar de vier meter brede toerit na veel heen er weer rijden nog maar net halen. Op het moment dat het tiny house de lucht in ging waaide het behoorlijk hard. Gelukkig waren de kraanmensen ervaren en landde het huisje veilig op ons Arkje.’’ Op ons Youtubekanaal staat een mooie film hierover gemaakt door de vader van Yvonne. Nu wonen we in ons huisje terwijl we het verder afbouwen. We hebben het bootvormige eiland omgedoopt tot de Ark van Yv en Es waar we nu samen met onze dieren wonen.

Het pontje naar de arkvanyvenes

Het eiland is alleen bereikbaar met een pontje. In de toekomst willen we kijken of het mogelijk is een brug te bouwen.

 

 ,